- Konu Başlıkları
- Dünyaya Bir Fotoğrafçı Olarak Tanıklık Edin!
- Gerçek Karşımızda! – Belgesel Fotoğrafçılığı Tarihi
- Belgesel Fotoğrafçılığın Teknikleri ve Zorlukları
- Belgesel Fotoğrafçısı Nasıl Olunur? – Kendinizi Sürekli Geliştirin!
- Portföy Oluşturun! – Belgesel Fotoğrafçısı Nasıl Olunur?
- İletişim Becerilerinizi Geliştirmeyi İhmal Etmeyin! – Belgesel Fotoğrafçısı Nasıl Olunur?
Dünyaya Bir Fotoğrafçı Olarak Tanıklık Edin!
Fotoğrafın pek çok farklı türü olsa da belgesel fotoğrafçılığı belki de fotoğrafçılık sanatının en dürüst biçimlerinden biridir. En dar tanımıyla belgesel fotoğrafçılık, konusunun doğru bir temsili olan bir fotoğraf yapma pratiğidir. Foto muhabirleri ve foto muhabiri görüntüleri gibi belgesel fotoğrafçılarının sahneyi yönetmeden veya düzenlemeden dünyayı ve gündelik hayatı olduğu gibi yakalamaları beklenir.
Yirminci yüzyılın ortalarına kadar, belgesel fotoğrafçılık dünya olaylarına tanıklık etmenin hayati bir yoluydu. Öyle ki İspanya iç savaşından kentlerdeki yoksullaşmaya kadar pek çok tarihi öneme sahip ana belgesel fotoğrafçılığı aracılığıyla tanıklık ettik. Gelin, belgesel fotoğrafçılığı tarihi ve bugününe kısa bir bakış atalım ve sonra da belgesel fotoğrafçısı olmak için neler yapabileceğiniz hakkında konuşalım...
Gerçek Karşımızda! – Belgesel Fotoğrafçılığı Tarihi
Çoğumuz belgesel filmlere aşinayızdır. Filmlerden önce ise belgesel fotoğrafları ve belgesel fotoğrafçılığı vardı. Belgesel fotoğrafçılığı kökenleri itibariyle insanın toplumsal dinamikleri etkileme arzusuna dayanmaktadır. Belgesel fotoğrafçılığı türüne ilişkin ilk örneklerimizden bazıları bu dürtünün örneğidir. 20. yüzyılın başında Joseph Riis, New York gecekondu mahallelerinde reformlara ilham vermek için fotoğrafları kullandı. 1930'larda Dorthea Lange, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Büyük Buhran'ın hikayesini anlatan fotoğraflar çekti.
Fransız fotoğrafçı Henri Cartier-Bresson, The Decisive Moment adlı kitabıyla samimi belgesel fotoğrafçılığın başlamasına yardımcı oldu. Bir belgesel fotoğrafçısı merceğini bir manzaraya ya da tarihin bir kalıntısına çevirdiğinde bile eserde andıran bir şeyler vardır.
Belgesel fotoğrafçılığı tarihi açısından ilk adımlar, fotoğrafı Kristal Saray'ın sökülmesi gibi önemli olayları kaydetme aracı olarak kullanan ilk sanatçılardan biri olan İngiliz fotoğrafçı Philip Delamotte'nin çalışmasında bulunabilir. Francis Frith'in (1822-98) yanı sıra London Stereoscope ve Photographic Co gibi firmalar tarafından yaptırılan diğer seyahat resimleri de önemli birer başlangıçtır. İnsanlar uzak yerlerin, ünlülerin ve önemli olayların detaylı resimlerine o dönemde de aşırı ilgi göstermiştir. Roger Fenton (1819-69) tarafından Kırım'da fotoğraflanan savaş alanı manzaraları ve grupları, günümüz standartlarına göre sıkıcı olsa da savaşın otantik temsilleriydi.
Belgesel Fotoğrafçılığın Teknikleri ve Zorlukları
Belgesel fotoğrafçılığı nedir sorusuna belgesel fotoğrafçılığı tarihi ve gelişiminden hareketle yanıt verdiğimize göre artık günümüz pratiklerine geçebiliriz. Fotoğrafçılığın en zor dallarından biri olan belgesel fotoğrafçılığı iyi kareler için gerçek anlamda üstün bir birikim gerektirir. Bu nedenle belgesel fotoğrafçılığı için en sık kullanılan teknik planlı olan çekimlerdir. Bu çekimlerde sadece ayarladığımız zaman geldiğinde anı fotoğraflarız. Belgesel fotoğraf çekimi için planlı olacak çekimlerde ön hazırlığımız mutlaka olmalıdır.
Buna karşılık belgesel fotoğrafçılığı söz konusu olduğunda plansız ve ani çekimlerin de önemli bir yer tuttuğunu söylemek gerekir. Belgesel fotoğrafçılığının çekim zorlukları düşünüldüğünde akla ilk gelenlerden biri de ani yapılan çekimlerdir. Hızlı bir pozla hemen çekilen fotoğraflardır. Çoğu fotoğrafçının da sıklıkla kullandığı bir yöntemdir. Çünkü genellikle en güzel pozlar ani çekimlerle ortaya çıkar.
Belgesel Fotoğrafçısı Nasıl Olunur? – Kendinizi Sürekli Geliştirin!
Belgesel fotoğrafçısı olma yolundaki ilk adım, fotoğrafçılık hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmektir. Dijital kameralar fotoğraf çekmeyi çok daha kolay hale getirirken, belgesel fotoğrafçılığı basit bas-çek fotoğraf çekmenin ötesine geçer; flaşlar ve flaşlar, ışık değiştiriciler ve bir çekimi doğru şekilde ölçmek için diğer teknikler gibi farklı aydınlatma seçeneklerini anlamanın yanı sıra kamerayı nasıl düzgün kullanacağınızı öğrenmeniz gerekir. Bir belgesel fotoğrafçısı olmak istiyorsanız, fotoğrafçılık dersleri almak iyi bir ilk adımdır.
Portföy Oluşturun! – Belgesel Fotoğrafçısı Nasıl Olunur?
Bir kez fotoğrafçılık becerilerinizi geliştirdikten sonra, belgesel fotoğrafçısı olmanıza yardımcı olacak bir portföy oluşturmaya başlamanız gerekir. Farklı teknikler ve konularla deneyler yaparak mümkün olduğunca çok fotoğraf çekin. Belgesel dünyasında becerilerinizi sergileyen bir çalışma grubu oluşturarak belgesel fotoğrafçılığı alanında kariyer yapmanıza yardımcı olacak kendi fotoğraf projelerinizi tasarlayın ve uygulayın.
Portföyünüz yalnızca en iyi çalışmalarınızı sergilemeli ve sürekli gelişmelidir. Olayların ve insanların fotoğraflarını çekmek, üstlendiğiniz herhangi bir iş veya proje için büyük bir endişe kaynağı olmalıdır, ancak herhangi bir fotoğraf ödevi ihtiyacınız olacak portföyü geliştirmek için iyidir.
İletişim Becerilerinizi Geliştirmeyi İhmal Etmeyin! – Belgesel Fotoğrafçısı Nasıl Olunur?
Belgesel fotoğrafçısı olmak istiyorsanız çok iyi insan becerilerine ihtiyacınız olacak. İnsanlarla etkileşim kurabilmek, sohbetler yapabilmek ve anları olduğu gibi yakalayabilmek belgesel fotoğrafçılığı çok önemlidir. Bu, biraz deneyim, çok fazla bilgi ve önemli miktarda cesaret gerektiren olayları gerçekleşmeden önce veya meydana gelirken okuyabilmek anlamına gelir. En iyi çekimleri yapmak ve becerilerinizi daha da geliştirmek için konfor alanınızın ötesine geçmeye çalışın. İnsanlara fotoğraflarını çekip çekemeyeceğinizi sormaktan çekinmeyin.
Fotoğraf Akademi’de sizler için fotoğrafçılık tekniklerini öğrenebileceğiniz temel ve mesleki fotoğrafçılık kursları dışında iletişim ve imaj becerilerinizi geliştirecek eğitimler veriyor, bunun yanı sıra portföyünüzü oluştururken de size destek oluyoruz. Hayallerinizi gerçekleştirmek için daha fazla vakit kaybetmeden eğitim danışmanlarımızla görüşün...
[widget-33]