- Konu Başlıkları
- Photoshop Nedir?
- Photoshop’un Güçlü Yönleri
- Photoshop’un Zayıf Yönleri
- Lightroom Nedir?
- Lightroom’un Güçlü Yönleri
- Lightroom’un Zayıf Yönleri
- Size En Uygun Olan Uygulamayı Seçerek İşe Başlayın
Photoshop Nedir?
Photoshop, önceden oluşturduğunuz grafikleri ve fotoğrafları değiştirip yapılandırabileceğiniz bir fotoğraf editörüdür. Yani, yeni bir fotoğraf oluşturmaktan daha çok var olan fotoğraflarınız üzerinde yapılan düzenlemelere yardımcı olmaktır.
Photoshop programını etkili kullanabilmek için programın neler yaptığını ve çalışma mantığını bilmek gerekir. Yani photoshop ne işe yarar bilmeliyiz. Bu sayede hem program aşamasında kendinizi geliştirmiş hem de gerçek mantığını kavramış olursunuz.
[widget-8]
Photoshop’un Güçlü Yönleri
Photoshop tüm grafiklerinizi ve fotoğraflarınızı vektörel olarak değiştirip düzenleyebileceğiniz bir uygulamadır. Yani photoshop ne işe yarar sorusunun cevabı da budur. Photoshopta bir sürü yenileme araçları bulunur. Bu araçlarla birlikte photoshopun güçlü yanlarını ele aldık. Bunlar araçlar şöyledir:
- Seçim Araçları: Photoshopun en güçlü yönlerinden biri seçim araçlarıdır. Bu seçim araçları, düzenlemeleri ile fotoğraflarınızda herhangi bir yerde hassas bir şekilde kontrol etmenizi sağlar. Ayrıca seçim araçları, Photoshop yapacağınız fotoğraflarda değiştirmek istediğiniz ögeyi ve rötuşları kolay hale getirmeye sağlar.
- Rötuş Araçları: Photoshop mu lightroom mu sorunuza en iyi cevap rötuş araçlarıdır. Photoshop yaparken kullanacağınız rötuş araçları fotoğraflarınızda yapacağınız düzenlemeler için kullanabileceğiniz bir güçtür. Hem temel hem de gelişmiş olan bu rötuş araçları ile leke gidermeden diş beyazlatmaya kadar birçok işlem yapabilirsiniz.
- Birleştirme: Photoshop ne işe yarar derseniz vereceğimiz ilk cevaplardan biri de birleştirme yöntemidir. Birleştirme, resminizi oluşturmak için orijinal fotoğraf ile birleştirmek üzere birden fazla fotoğraf çekebileceğiniz bir yöntemdir. Aynı zamanda birleştirme, tamamen farklı bir şey yaratmak veya orijinalinde olmayan bir nesneyi eklemek içinde kullanılır.
- Karıştırma Modları: Photoshop mu lightroom mu sorusu bu yöntem ile tekrar karşımıza çıkıyor. Karıştırma modları, Photoshop üzerinde en eğlenceli ve yaratıcı araçlar olarak bilinir. Eğlenceli ve yaratıcı efektleriyle size 27 tane farklı mod sunar.
- Grafik: Photoshop’u sadece fotoğraflarınızı düzenlemek için değil aynı zamanda grafik oluşturmak içinde kullanabilirsiniz. Resminizle el ilanı ve reklam broşürü oluşturmak için bu grafiklerden faydalanabilirsiniz.
Photoshop’un Zayıf Yönleri
Photoshopun güçlü yönleri olduğu gibi zayıf yönleri de vardır. Photoshop tek başına çok yeterli olan bir program değildir. Bu sebeple bilmeniz gereken zayıf yönlerini sizin için sıraladık.
- Destructive (Yıkıcı): Sizi photoshop mu lightroom sorusunda ikiye ayıran bir yöntemdir. Yıkıcı çalışmak ve yıkıcı olmayan çalışmak Photoshop’ta görüntülerinizi düzenlemenin iki ayrı yoludur. Bu çalışma ile fotoğrafınızı tek tek katmanlara ayırmalısınız. Çünkü görüntüyü yıkıcı bir şekilde düzenlediğinizde eklediğiniz ton eğrisi ayarı ile hata yaptığınızı düşündüğünüz an çok geç olur.
- RAW Editör Sorunu: Photoshop lightroom arasındaki farklardan biri de RAW editör sorunudur. Bir RAW atıcıysanız dosyaları doğrudan photoshop ile düzenleyemezsiniz. Herhangi bir ham dosyayı açtığınız an karşınıza farklı bir uygulama çıkacaktır.
- Üretken Değil: Photoshop tek başına çok verimli bir yazılım türü değildir. Birden fazla eylemde bulunduğunuzda fotoğraflarınızı düzenlerken oldukça yavaş kalacaktır. Bu da photoshop lightroom arasındaki farkları ortaya koyuyor.
[widget-19]
Lightroom Nedir?
Lightroom ne işe yarar derseniz birçok fotoğrafı tek bir yerden yönetmek ve düzenlemek için oluşturulmuş bir program olduğunu söyleyebiliriz. Veri tabanı olarak kullanılan fotoğraf düzenleme yazılımı olup, fotoğrafın üst verilerini otomatik olarak okur. Yani lightroom, bazı sınırlı fotoğrafları düzenleyen ve biçimlendiren bir yönetim aracıdır. Photoshop’un bir alt tipi olarak da düşünülebilir. Peki photoshop mu lightroom mu karşılaştırmasında lightroomun güçlü yönleri nelerdir?
Lightroom’un Güçlü Yönleri
Lightroom ne işe yarar sorusunun cevabını güçlü yönleri ile veren bir uygulamadır. Popüler bir kullanım alanına sahip olan lightroom içinde bulundurduğu araçlarla size yeterli verimliliği verebilir. Kullanımı oldukça kolay olan lightroomun güçlü yönleri ise şöyledir.
- Geliştirme Modülü: Lightroom ne işe yarar sorusunun en güzel cevabı geliştirme modülüdür. Yaratıcı çalışma ile fotoğraflarınızı düzenleyebileceğiniz bir uygulamadır. Aynı zamanda lightroom ham maddeleri işleme yeteneğini de yazılıma eklemiştir.
- Kütüphane Modülü: Lightroomun en güçlü yönü kütüphane modülüdür. Fotoğraflarınızı düzenlemenizi sağlar ve üretkenliğinizi arttırır. Kütüphane modülündeki araçları kullanarak fotoğraflarınızı hızlı ve kolay bir şekilde derecelendirebilirsiniz.
- Öğrenmek Biraz Daha Kolay: Photoshop mu lightroom mu derseniz, lightroomun güçlü yönlerini düşünerek bu uygulamayı seçmelisiniz. Çünkü lightroom photoshop kadar karmaşık değildir. İçindeki tüm farklı araçları ve özellikleri öğrenmek photoshop kadar zaman almaz. Ayrıca birçok panel ve düzenleme aracı vardır.
- 5 Ek Modül: Lightroom da görüntüleriniz için başka tür çıktılar elde etmek için yardımcı olacak 5 ek modül vardır. Bunlar Kitap, Slâyt Gösterisi, Yazdır ve Web modüllerini içerir.
Lightroom’un Zayıf Yönleri
Lightroom ne kadar kapsamlı araçlara sahip olsa da eksileriyle bazı çalışmalarınızı ve düzenlemelerinizi geride bırakır. Photoshopta yapacağınız çoğu şeyi lightroom da yapamayacağınız için bu da beraberinde zayıf yönlerini ortaya çıkarıyor. Lightroomun zayıf yönleri ise:
- Rötuş: Photoshop mu lightroom mu sorusunun cevabını alabileceğiniz yerdesiniz. Photoshopta yapabileceğimiz çoğu şeyi lightroom da yapamayız. Bunlardan biri de rötuştur. Bu da Lightroom’un zayıf yönlerinden biridir.
- Birleştirme: Lightroom piksel tabanlı bir uygulama olmadığından ve katmanları olmadığından birleştirme yapamazsınız. Lightroomun birleştirme ölçüsü sadece panaromik görüntülerde ele alınır. Onun dışında birleştirme ölçüsü yoktur.
- Veritabanı Analizi: Lightroom ne işe yarar sorusunun dezavantajlarından biri de görüntüler üzerinde çalışmaya başlamadan önce bir veri tabanı oluşturmanız gerektiğidir. Bir veritabanı kullanmanın avantajları olsa bile sınırlamaları vardır. Mesela, veri tabanınıza ne kadar çok fotoğraf eklerseniz katalogda da zaman içinde yavaşlama yaşayabilirsiniz.
- Lightroom Grafik Özellikleri: Photoshop mu lightroom mu sorusu burada da karşımıza çıkıyor. Çünkü Lightroom da herhangi bir grafik oluşturamazsınız, fotoğraflarınıza metin ekleyemez, el ilanı veya başka bir şey oluşturamazsınız.
Size En Uygun Olan Uygulamayı Seçerek İşe Başlayın
Yazımızda lightroom ve photoshopun belirli ve ön plana çıkan özelliklerini artı ve eksileriyle paylaştık. Sonuç olarak iyi ve güvenilir bir yazılım her fotoğrafçı için önemlidir. Photoshop lightroom arasındaki farkları bilerek seçim yapmalısınız. Fonksiyonlarını ve sınırlarını öğrendiğiniz uygulama ile sizde yaptığınız projeye en uygun olanı seçerek işe başlayabilirsiniz. Yani photoshop mu lightroom mu karar vermelisiniz.
[widget-34]